Giv dig selv en seriøs og ansvarsbevidst udfordring

10 years challenge, der nytter

Rundt omkring på internettets sociale fora har kendte såvel som privatpersoner lagt billeder op, som regel deres profilbillede fra Facebook, der viser den forandring, de har undergået  mellem 2009 og 2019. Ofte handler det om rent udseendemæssige kvaliteter, hvordan man tydeligvis (surprise!) er blevet ældre, har ændret stil, fået ny frisure, har tabt sig osv osv osv.

Men hvad er den dybere hensigt med denne bevægelse? At vise verden, at “you’re still going strong”, at man ældes med ynde? Umiddelbart ikke videre interessant – og det kan jo også give grumt bagslag! Der har da også været (konspiratoriske) teorier om, at den populære trend kan have funktion som en bred og effektiv dataindsamling til træning af en potentiel ansigtsgenkendelses-algoritme, iværksat af Facebook.

En mærkværdig trend, kan man synes, men måske også netop en måde, hvorpå man kan gøre tiden med håndgribelig i en virkelighed, hvor kriserne både klimatisk og politisk netop synes at være ved at indhente os. Tiden flyver i øjeblikket afsted med et så højt tempo, at vi blot kan se skræmte til, mens polerne smelter lidt mere hver eneste dag og klimaet undergår vanvittige forandringer.

Som modsvar er der på da også blevet lagt flere alternative memes med et klimapolitisk take op på de diverse sociale fora. Eksempelvis sammenstillingen af de to billeder af isbjerge på Antarktis, som den tyske fodboldspiller Mesut Özit i et tweet lagde op sammen med teksten ”The only #10YearChallenge we should care about”. Af billederne af iskappe fra hhv. 2008 og 2018 fremgår det med uhyggelig tydelighed, hvor drastisk sydpolens is smelter. Ifølge Nasa smelter der årligt omkring 127 gigaton ismasse væk fra Antarktis, i Grønland forsvinder der 286 gigaton om året. I bund og grund udstiller man sig selv, og fremviser sig selv som et glad og godt menneske. Udover denne 10YearChallenge hvor man viser, hvordan man har ændret udseende henover de 10 år. Så stræber vi efter perfektion i hverdagen såvel som i sengen med sjovt og kinky legetøj og ser mange forskellige kendisser. Især fra Hollywood, som bestræber sig for at gøre folk opmærksomme, på visse emner, såsom produktion og velfærd af kvæg og svin ved Chris Pratt og klimaforandringer gennem Leonardo DiCaprio.

Det er voldsomt og man kan som enkeltperson næsten føle sig handlingslammet over for så store klimatiske udfordringer, men vi kan alle lave mere eller mindre små forandringer og derigennem være med til at skabe store ændringer. Frem til 2029 skulle den næste 10 years challenge måske handle om, hvad man kan lave af forandringer i sit liv? Noget som har betydning for andet end blot hårlængde, vægt, stil eller rynker! Det kunne eksempelvis være interessant at se, hvor meget man vil kunne reducere antallet af flyveture og mængden af oksekød i indkøbskurven og på middagsbordet. Den mængde foder, køer spiser, ville kunne ernære 7 gange så mange mennesker, hvis vi spiste grøntsager i stedet! Desuden producerer køernes fordøjelse store mængder metan og andre drivhusgasser. Forskere fra Australien og Storbritannien har således med udgangspunkt i 369 studier vist, at det at spise oksekød er 8 gange værre for klimaet end eksempelvis kylling og laks.

Man kunne også udfordre sig selv i, hvor lidt mad, man smider ud, om man kan mindske sit elforbrug, og cykle noget mere i stedet for at tage bilen. Det ville være (små) personlige udfordringer, der i 2029 faktisk kunne have reelle positive politiske og klimatiske følger.