Vi får ørene tudet fulde med det næsten på daglig basis, vores klode er i forfald, den er overbelastet og den globale opvarmning er i fremdrift. Nok kan man som privat person eller virksomhed ikke redde verden eller naturen, men man kan gøre sit til at passe på den. Der er tale om en fælles opgave og hvis vi alle kan skære ned på vores forbrug af plastik mm. Så vil det helt klart gøre en forskel.
En af de helt store syndere er for meget udslip af CO2. Helt lavpraktisk er noget som manglende affaldssortering, madspild og plastic emballage store skyldnere her.
Men hvad er det så vi borgere kan stille op? Vi kan starte med at tænke en ekstra gang over vores hverdags rutiner. Vi kan vælge økologi, bæredygtige produkter og ikke mindst købe fornuftigt ind, så vi undgår for meget madspild. Brug resterne af aftensmaden til madpakken, brug madkasser i stedet for plasticposer, køb stort ind og lav mad til flere dage ad gangen, så du undgår at skulle smide store mængder råvarer ud, som du ikke nåede at få brugt.
Indfør fælles madordning eller frokostordning på kontoret, så alle ikke sidder med hver deres kedelige madpakke. I sidste ende er det en bedre og sjovere ordning for både de ansatte og for miljøet. Sørg også for at sortere dit affald, både privat og på jobbet. Glas skal for sig, pap skal for sig og køkkenaffaldet i en helt tredje beholder.
Synes du, det kan være svært at finde plads til økologi i madbudgettet, så kan du overveje at tage et lån, så du kan få det hele til at hænge sammen.
Som forældre har man også et ansvar for at opdrage sin børn til, at tage ansvar for den verden vi lever i. Den skulle jo også gerne være her og fungere i bedste velgående, når de engang selv for børn eller børnebørn. Lær derfor dine børn fra en tidlig alder, at man skal sortere sit affald, slukke lyset efter sig, ikke lade vandet løbe unødigt og i det hele taget bekymre sig om sine omgivelser. Det er en læring der er godt givet ud, og som de kan tage med sig i deres voksne liv.