Forlæng årstiderne i dit spisekammer

En udendørs hobby

Hvis man elsker at være udendørs, men ikke rigtig ved, hvad man skal tage sig til, når man først har fået skoene og jakken på, kan det være, man skal opstarte en ny hobby, som kan foretages uden for hjemmets rammer. En idé kunne være at købe sig en bog om naturens spisekammer og dykke ned i, hvilken årstid byder på hvilke spiselige ingredienser. Selvom man ikke har en have, kan man finde mange ting i det fri, som er tilgængelige for alle. Selvom der er langt flest forskellige fødevarer at finde i løbet af sommeren og efteråret, så byder både forår og vinter også på nogle fantastiske smagsoplevelser, hvis man er lidt kreativ. For eksempel kan man plukke granskud om vinteren, som man både kan sylte i eddike-sukkerlage, bruge som smagsgiver i snaps eller koge sirup på. Eller man kan plukke ramsløg i løbet af foråret, som giver en skøn hvidløgsagtig smag til for eksempel pesto eller ramsløgssalt. Sommerens bær og frugter kan nemt fryses og anvendes i desserter eller man kan lave marmelade ud af dem. Efterårets forskellige typer af kål, græskar og rodfrugter er også nemme at forlænge holdbarheden på ved at sylte eller fermentere dem. Det koreanske kimchi og den tyske sauerkraut er begge udgaver af fermenterede grøntsager og er både nemt at lave, fyldt med tarmvenlige bakterier og kan give et dejligt, syrligt indspark til de fleste retter. Ved at sætte sig ind i, hvordan man kan tilberede de forskellige råvarer, kan man forlænge smagene fra både forår, sommer, efterår og vinter til hele året. Man kan gøre det til en udfordring at have alle fire årstider i ens spisekammer og imponere sine gæster med hjemmelavede lækkerier.

Hvis du er så privilegeret, at du selv har en have, er du lidt mere herre over, hvilke råvarer du kommer til at kunne høste. Således kan du udvælge dine favoritter og så dem, så du i spænding kun skal vente på at søde jordbær og sprøde gulerødder titter frem fra jord og buske. Men husk at man også kan blive positivt overrasket, hvis man prøver noget nyt. Måske finder du ud af, at du elsker jordskokker, bolsjebeder eller palmekål, hvis du tør vælge noget andet, end det du plejer. Det kan også være, at ribs, stikkelsbær eller hokkaido græskar bliver din nye favorit. Man kan sagtens kombinere hestehold med havebrug, hvilket du kan læse mere om lige her.